Tuesday, November 13, 2012

We fail to learn, we learn to grow up !







Failing. Making mistakes. Falling down. Messing up. These words fill many of us with fear and dread, with embarrassment and shame.

 
“Failure is an inescapable part of life and a critically important part of any successful life. We learn to walk by falling, to talk by babbling, to shoot a basket by missing, and to color the inside of a square by scribbling outside the box. Those who intensely fear failing end up falling short of their potential. We either learn to fail or we fail to learn.” – Tal Ben Shahar, The Pursuit of Perfect

 '
View failure as  feedback.

When something doesn’t go according to your plan, take the time to digest what happened.  See it as a challenge and an opportunity to learn more from it and grow up. Get curious about “how” and “why” the failure happened.

Curiosity will help you to find more and more about the problem that cause your failure. Curiosity will help you to solve your problem and teach you to be mature than before. Then, you will be more hard work on doing something to avoid failure happen again to you. You can also overcome every failure that bump into you.

 
Fail early and fail often

“We can only learn to deal with failure by actually experiencing failure, by living through it. The earlier we face difficulties and drawbacks, the better prepared we are to deal with the inevitable obstacles along our path.” – Tal Ben Shahar, the Pursuit of Perfect

Based on the phrases above I can conclude it’s better to have failure first than success.
This is because, first failure make us become stronger for the future. When we can face the first failure in our life Insha’Allah we will overcome anything that can harm our life to gain success. First or early failure will make you strong and help you to prepare yourself in facing problem in the future.

 
Don’t worry to fail often, because the more you fail in your life the more strong you are. You will be more hard work to get a better life. Fail often doesn’t mean you are weak but it’s mean you are strong to have problem.  


 
In a nutshell, we fail to learn and we learn to grow up. To achieve success is not easy. You need to pass all the difficulty in life. You will do some mistakes and failure. You will be embarrassed with every failure that you’ve done. ‘There will be sun after the rain’ it’s mean you will find your happiness and will success after the hard day. Set ambitious but attainable goals and expect to achieve many of them in your life. Imagine your path to success not as a direct line from here to your goal, but as a winding path, always moving towards your goal, but with deviations and explorations that increase your learning.




note: i'm sorry uf there is any typo error... and sorry for the grammar mistake because i'm still learning

Saturday, October 27, 2012

Oh my!


I only think of you even after our phone call
I’m busy all day but I can only think about you
What do I do?
You playing shy in front of me is so cute
I’m so happy.

 

My only hope it is you
I will love you forever

 

I want your heart
The same heart, same word that is I love you
 

I think about you all night
Your eyes, your nose, everything about you
Your reflection behind me from the mirror

 
In my dark room, only your picture shines
My red heart full of your scent
It’s brighter today than usual

 
 To be honest I love you
Word’s aren’t enough to express my heart, I only love you

 

 

Note : fiction story, inspired by B1A4 song title “Chu Chu” J
#sorry for the long time missing.busy. :)
 
 

Friday, August 3, 2012

Happy Birthday MOM !!!!!


Detik masa terus berlalu tanpa menanti sesiapa dan semakin hari umur kita pun akan meningkat bersama pengedaran masa. Kita semua dilahirkan di dunia ini melalui seorang yang bernama ibu. Begitu besar peranan dan jasa insan yang bernama ibu ini. Oleh itu renungkanlah sejenak apakah yang telah kita lakukan untuk membalas segala budi ibu ini. Sekurang-kurangnya peluk dan ciumlah ibu masing-masing yang dapat berjumpa atau sekurang-kurangnya telefon ibu bagi mereka yang duduk berjauhan.


#Hepyb'day53yearsold


Sajak Untuk Ibu

Siapalah daku tanpa dirimu
Walaupun kau sering memarahiku
Daku tidak pernah kecewa
Kata-katamu bak mutiara
Kerana ku tahu disebalik kekatamu itu
Terselindung secebis kasih seorang Ibu terhadap anaknya...
ku pasti setiap nasihat itu adalah untuk
kebaikan diriku...
Mengajarku erti sebuah kehidupan

Ibu….
Daku telah banyak berdosa kepadamu
Dapatkah daku membalas jasa baktimu
Yang laksana pepasir di pantai
Yang telah menyabung nyawa demi melahirkan diriku
Yang tidak jemu-jemu mendengar tangisanku semasa kecil
Dan menatap wajahku yang hina ini...

sempena hari ulang tahun kelahiranmu,
Daku berdoa ke atas kesejahteraan dirimu
Agar dipanjangkan umur dan sentiasa bahagia
salah dan silap harap di maafkan...




Cre: http://blog.azhad.com/2008/05/sajak-untuk-ibu.html

Monday, June 11, 2012

Bang Yong Guk & Zelo Never Give Up (Feat. Heritage) English Translation Lyrics

We run to our prepschools
As we leave our schools behind
I already know it but why do you keep teaching it again, uh
Only yawns from teacher's words
Only scribbles from the drawing paper called, blackboard
Taking thousand dollars private lessons
This system that emphasizes grades over friendships
This pressure called exams
This burden called, college
The stress that are building up
Would my parents know?

I like walking loosely
But why do you only want straight posture
My dream is to hold a mic and rap
But again, I grab a pen and write down math formulas today
Yeah, things that we learn at school
Are losing dreams and always giving up
Do what you like
Love what you do
Ask yourself, what you wanna do

Never give up
Cheer up, toward your dreams
Never give up
Get up, get up, you can do it
Wake up, wake up
Don't worry, everything will be fine
Never give up
Because it's you, it's you
Believe in yourself
Never give up

I'm back in da school back
back in da school, loosely
I'm back in da school
I'm back in da school back
back in da school, loosely
I'm back in da school

Boring stories STOP, my love story
Will I be able to express my feelings?
Endless worries
Today, I went to the store again to buy a loaf of bread
Cuase this is all I can do
Will you like this when you receive it?
Or will you not receive it and turn around?
I'm a dwarf wandering around Snow White
I'm nothing special but
I can protect you, my baby
I act all tough when I run into you
I have no interest in my guyfriends' talks
I only look at you, ma baby
I wanna draw you during Art class
And I wanna make a song for you during Music class
I'm attracted, you're N, I'm S
This butterfly has no end like a rational number
You're ma last luv

Clap your hands everybody
Everybody clap your hands
Left, left to right right, right to left
Everybody just clap your hands

Clap your hands everybody
Everybody clap your hands
Left, left to right right, right to left
Put your hands up in the sky

Sunday, June 3, 2012

Love in the Rain


The rain falling down by my window,
Reminds me of you and our memory,
With the tears flowing in my heart,
I try to erase you in my memory.

I know you are listening to this sound of rain,
You whom like the rain too,
Do you still remember me?
the one who love you.

                   Love fall down with the rain,      
memories flow along with the rain,
Along with the sound of the rain I remember you again.

Tears fall down with the rain,
After you moisturized my hardened heart,
You left me along with the rain.

When you look at the rain,
You said it saddens you, just like the rain,
Our love too, now is said to be just like the rain.

Even though you already left me,
Even though you forgotten me,
Please remember me again, as your best memory.

Hope you be happy, no matter where you are,
Hope you be smiling, no matter where you are,
I hope this sad love story like a rain will end.

Just you don’t forget this,
My hope that to love you.



Love in the rain :)



note:inspired by cn blue song title "Love in the rain" best !
awwww...imissunamjachingguizhar~ ahohoho

Monday, May 28, 2012

My imagine love...


The moment I first saw you was like a dream,
Because your smile was so attractive,
What would it be like to have you as my love?
I feel so happy just by imagining that.



We share earphones and listen to music together,
And I smile when we look at each other under the bright sun,
Don’t worry about other people,
There’s not enough time to look just at me, I’ll let you know.



I imagine you smiling at me,
I imagine you holding my hand,
I imagine I’m sleeping in your arms,
I imagine you hug me,
I imagine spending everyday with you,
I imagine myself hugging you,
I imagine us becoming like each other,



What a sweet imagination.
What an ecstatic imagination.



Building a white house on the green hill,
There we are playing on the yellow swings,
I serve you morning coffee when you wake up in the morning.



I feel so happy just by imagining that.



A sweet imagination,
It’s different from childish ones like walking on clouds,
My fourth finger says, it’s like a dream because this is real,
This dream isn’t like a dream,
It’s like a dream to me to have you as my love.
Hope my dreams will come true one day.


You’re my imagine love J

Monday, May 14, 2012

PENAT! urggghhhh

Ok hari nie memang hariyang amat memenatkan buat whitepearl..
sebab habis jew hari persekolahan biasa whitepearl balik rumah...
Dahlah tue papa whitepearl tak ambik whitepearl...
so whitepearl balik rumah jalan kaki...
sampai jew rumah dengan pantasnya whitepearl mempersiapkan diri whitepearl untuk ke sekolah balik... sebab whitepearl ada latihan untuk PERTANDINGAN PERTOLONGAN CEMAS peringkat NEGERI, so dengan gagahnya whitepearl melangkah keluar dari rumah pada jam 2.09 pm,
humm nasib baik lagi papa whitepearl mau hantar, alhamdulillah...



Ok.. ok mau share jugak ni, hari nie kitorang akhirnya dapat tahu kelas kami :D
so whitepearl mau share jugak apa kelas whitepearl..
jeng jeng jeng ...



Kelas : KEMANUSIAAN 1( hehe)
Subjek : pengajian Am,sejarah,bahasa melayu dan ekonomi,MUET..


huhu agak sedih jugak sebab whitepearl dan kawan-kawan yang lain terpisah, kelas kitorang tak sama.. tapi apa boleh buat just accept it !


Subjek-subjek tu pula agak susah so kena USAHA lebih !
semoga berjaya kepada semua pelajar PRA U...
USAHA TANGGA KEJAYAAN...


hehe,, totaly sleepy now, semoga esok lebih baik dari hari ini dan doakan kami berjaya ya:D terima kasih...(i'm trying my best to keep writing so if there is any typo error i'm sorry, so sleepy right now.. tired!)


SELAMAT MALAM SEMUA DAN SELAMAT MALAM DUNIA!

Saturday, May 12, 2012

Cinta....Cinta....Cinta...



Kita semua pasti pernah mencintai, dan pernah dicintai dan juga mungkin sekarang mencintai seseorang dan dicintai seseorang.


Kita semua pernah mencintai dan pernah dicintai, ini kerana setiap manusia pasti akan punya perasaan ingin mencintai seseorang dan ingin dicintai. Itulah fitrah manusia yang diciptakan oleh yang maha Esa iaitu perasaan kasih sayang sesama insan.




Mungkin sekarang juga anda sedang mencintai seseorang dan dicintai. Hargailah dia. Walaupun kita masih belum pasti sama ada dia adalah untuk kita ataupun bukan anda mestilah hargai dia.





Ada dua jenis cinta iaitu;



1)      Cinta yang terluah.


-          Cinta yang terluah ini ada yang membahagiakan dan ada yang tidak. Ini kerana jika kita mencintai seseorang pasti kita akan meluahkan rasa cinta kepadanya jika kita mempunyai keyakinan dan keberanian. Luahan cinta itu pasti akan membahagiakan andai insan yang kita cintai itu juga rupa2nya mempunyai perasaan yang sama dengan kita. Tetapi jika insan yang kita cintai itu hatinya sudah dimiliki oleh orang lain  ia akan memberi kesan yang sakit di hati kita.  Akan tetapi, sakit hati itu tidak akan kekal lama kerana dunia masih luas dan pasti ada insan lain yang akan membalas cinta kita dan mungkin juga yang terbaik buat kita.





2)      Cinta yang di pendam dalam hati.


-          Cinta yang terpendam ini lebih menyakitkan hati kerana kita tidak mampu untuk meluahkan hasrat hati dan rasa cinta kita kepda insan yang kita cintai. Namun, hal ini janganlah dirisaukan sangat kerana andai kita tidak mampu meluahkan rasa cinta kepada si dia yang kita cinta pasti ada hikmah di sebaliknya. Mungkin si dia itu bukan untuk kita dan ada seseorang yang sedang menanti kita di masa akan datang yang mampu memberi kebahagian buat diri kita.



 
Walupun cinta kita luah ataupun kita pendam di hati ia tetap akan memberi hasil yang sama iaitu bahagia ataupun tidak.



Sebenarnya kita masih tidak mengerti dan tidak mengenali apa itu cinta, begitu juga dengan saya.



Nota: korang faham2lah apa yang whitepearl cuba sampaikan… hehe, apa yang terlintas di minda itulah yang saya taip. Langsung tidak ada idea sekarang, tapi masih berusaha untuk update blog ini J ,,ok, minggu pertama ke sekolah memang amat memenatkan tapi best ! hehe. Dan oleh kerana minggu yang memenatkan tersebut dan cuaca yang tidak menentu di tempat whitepearl iaitu KUNDASANG(kadang2 kuat angin, hujan, suddenly ada matahari+angin kuat) musim begini whitepearl memang akan jatuh sakit dan ini menyebabkan idea pun tidak tersusun. MaafJ

Wednesday, May 9, 2012

Setiap orang pasti akan berubah.


Ya, setiap orang pasti akan berubah mengikut peredaran zaman. Tidak kira berubah kepada kebaikan ataupun berubah kepada keburukan.



Tidak kira siapa kita, pasti akan ada perubahan yang terjadi. Tidak kira berubah dari segi gaya ataupun sifat. Perubahan dalam diri seseorang kadang2 perlu dan kadang2 tak perlu langsung. Tapi perubahan itu mestilah sesuai dengan peredaran masa dan berubah kepada yang lebih baik.


Saya sedar, saya juga sudah berubah. Berubah dari semua aspek namun bukannya 100% berubah. Saya yang dulunya pemalu kini tidak lagi pemalu. Saya yang dulunya kurang aktif dalam aktiviti sekolah menjadi aktif. Kerana saya sedar saya kena keluar dari kepompong. Keluar dari kawasan yang sempit. Keluar dari dunia yang tidak mampu membina diri saya untuk berjaya.



Ya. Keberanian mestilah ada dalam mengejar dan mencapai cita2 . sifat malu mesti dikurangkan.

Namun, walaupun saya telah berubah namun rasa sayang saya terhadap persahabatan tetap tidak akan berubah. Baru2 nie hari persekolahan sudah pun bermula dan saya amat gembira kerana dapat berjumpa semula dengan kawan2 saya.


Tetapi, hati ini merasa sedikit terkilan kerana merasakan sesuatu perasaan yang amat berbeza sekali apabila bertemu dengan kawan2. Ketika saya bergurau senda dengan kawan-kawan, saya dapat merasakan rasa keakraban yang tidak lagi seperti dulu. Kegembiraan hanya buatan semata-mata. Mereka seperti tidak lagi seperti insan yang saya kenali dulu. Walaupun nama ikatan “SAHABAT” masih terpateri indah di hati kami namun kemesraan itu tidak seperti dahulu kala.


Namun, walaupun hati ini merasa terkilan dengan situasi itu. Saya tidak menyalahkan mereka sama sekali. Kerana saya tahu, setiap orang pasti akan berubah. Saya tetap sentiasa menganggap mereka sebagai SAHABAT saya yang terbaik yang pernah saya temui dan tidak akan pernah melupakan mereka. Sesungguhnya mereka adalah antara insan2 yang membina siapa saya pada hari ini.


AKU SAYANGKAN KAMU DAN TERIMA KASIH UNTUK SEGALANYA. AKU AKAN SENTIASA BERDOA AGAR PERSAHABATAN KITA AKAN BERKEKALAN HINGGA KE syurga-NYA.



Note: Bagi saya setahun ataupun 2 tahun ataupun 3 tahun masih tidak cukup untuk mengenali seseorang. Kerana, untuk mengenali seseorang kita memerlukan masa dan proses yang lama. Dan mungkin kita akan menggunakan seumur hidup kita untuk mengenali seseorang. Kerana setiap hari setiap insan pasti akan berubah. Begitu juga dengan saya.





Cerita menarik  yang anda terlepas pandang.
Hari yang teruk! (Click here)
Going back to school ! yeah yeah ! (Click here)

Tuesday, May 8, 2012

Hari yang teruk!

Ok Hari ni,selasa, 8 may 2012 merupakan hari yang teruk bagi whitepearl ... nak tahu kenapa.. ok meh sini duduk diam dan pasang telinga korang dan dengar cite whitepearl nie.. :D

sebenarnya hari nie merupakan hari mendaftar untuk masuk form 6 a.k.a hari pertama nak ke sekolah ...

hah! hati bukan main, heppy gile!! well orang nak sambung belajar, sambung sekolah mestilah heppy kan .. setelah sekian lama bercuti dan menternak lemak2 di badan akhirnya masa yang dinanti2kan tiba .. sapo yang xakan heppy kawan ! lainlah kalau u memang dah benci sangat dgn skolah dan baju sekolah tue .. hehe


ok ! back to my HARI YANG TERUK punya story hehe...
kenapa whitepearl cakap hari yang teruk tapi sebenarnya heppy giler?


begini kisahnya, sebelum masuk ke dewan untuk mendaftar , di depan pintu dewan ada lah pulak guru disiplin niee... hah ! bila sebut guru disiplin korang mesti dah tau dah pasal apa! well tapisan disiplin mesti ada kan,, dan tapisan yang mesti kami kena lalui ialah....


jeng jeng jeng ... haha'
TAPISAN DISIPLIN PAKAIAN !!! yuhuuu *ceh excited tiba2 *

Huh ! baju whitepearl memang dah orait dah ! perfectttt gitue tapi masalahnya kasut whitepearl... haha .. kasut yang whitepearl pakai kasut kulit bertumit..*tapi tumit average je ok tak tinggi pown*

sebenarnya peraturan tue kami semua tdk tahu pun ! masuk jak sekolah, baru di beritahu... aishhh ada ka patut !


....=.=
hemm,, oleh kerana whitepearl nak jugak mendaftar hari nie so whitepearl pergilah ke kedai kasut untuk membeli kasut baru, syukur alhamdulillah cukup jugak duit yang whitepearl bawa.. dapat lah juga beli... so whitepearl beli lah kasut hitam...

selesai jak membeli whitepearl go back school untuk mendaftar dengan senyuman yang lebar dan menawan *ceh menawan ke? haha*

ingatkan dah ok dah kasut yang whitepearl beli... hampeh! tambah BENGANG jadinya!

nak tahu kasut apa yang dibenarkan??
hum kasut yang bertali tu ler dan HITAM!
*hehe malas nak letak gambar, lagipun takkan korang tak kenal kasut hitam bertali ..hehe*

ni dah tambah MARAH+senyum haha, kenapa lah tidak bagitahu secara detail... hah! kawan whitepearl dah menitiskan air mata dah pasal nie!! haizz .. jadi whitepearl yang tabah(hehe)+marah+masih senyum naik balik ke pekan ke kedai kasut untuk tukar kasut.. awww~ alhamdulillah, nasib baiklah orang kat kedai kasut tu baik hati, nak juga dorang tolong kami... so sekali lagi turun ke sekolah untuk mendaftar hah kali nie dengan hati yang amat lega sekali!


fuhhhh~ setelah penat berusaha untuk tukar kasut kepada yang dibenarkan akhirnya dapat jugaklah kitorang mendaftar...
akhirnya kami senyuuuuuuummmm jeeee... hehe :)
USAHA TANGGA KEJAYAAN'hehe

Dan yang #bestnya hari ni whitepearl dapati ada ramai pelajar baru.. haha whitepearl kan bekas pelajar dan bakal jadi pelajar lagi di sekolah whitepearl :D !! actually, can't wait to begin real school day..haha.. sebelum masuk sem 1, kitorang akan ada orentasi...


#Walaupun hari ini hari yang teruk tapi bagi whitepearl ia merupakan pengalaman yang paling bermakna :) so esok pergi sekolah hati kena riang :) .. oppss untuk gambar whitepearl berpakaian sekolah hari nie takdo because so busy lah tadi tak sempat nak ambik gambar :DDDD (blog whitepearl merupakan blog yang aman so peace ^^V)

#maaf andai terkasar bahasa dan thankyu sebab sudi baca dan singgah blog whitepearl sangat-sangat menghargai :D ...


Antara cerita yang anda terlepas pandang..
Going back to school ! yeah yeah !(Click here)
~Kisah Yang Mampu Buat Airmata Menitis~ (Click Here)

Sunday, May 6, 2012

Going back to school ! yeah yeah !


Yuhuuuuuu …
cuti sekolah dah habis…
So now it’s time to go back SCHOOL…
Excited sangat bila cuti sekolah habis dan whitepearl akan kembali ke sekolah…
Haha pelik bukan?
Kalau orang lain rasa sekolah was the most scary and no fun at all !
TAPI!!! Bagi whitepearl sekolah merupakan tempat yang paling best !
Sebab boleh jumpa kawan2 dan guru2 yang sentiasa whitepearl rindui dan sayangi !

Tapi kenyataan sebenarnya sebelum ni whitepearl memang sangat2 tak nak(X) langsung masuk sekolah sambung form6…*sejujurnya* … tapi apa boleh buat keputusan spm whitepearl yang seadanya membuatkan whitepearl berusaha untuk menerima kenyataan untuk masuk sekolah sambung form 6.

Tapi dengan keputusan yang seadanya itu whitepearl dapat juga tawaran dari IPTS. So, whitepearl Fikir…fikir…fikir…fikir… dan fikir sebaik2nya whitepearl tetapkan pendirian akan masuk form 6 jugak AKHIRNYA! Sebab tawaran yang whitepearl dapat tue jauh bah dan swasta lagi tu, whitepearl manalah sanggup nak tinggalkan parents whitepearl buat masa nie because I’m gonna miss them L … lagipun tawaran itu hanya untuk diploma *haha memang diploma lah kawan kalau lepasan spm* …


Lagipun form 6 bukannya teruk…
kebanyakan student tak mau masuk form 6 sebab form 6 nie susah, boleh buat kepala pecah *haaaaaaa jangan salah faham pecah bukan buat kita mati ok, Cuma boleh buat stress gitue*  … tapi untuk zaman kemasukan form 6 bermula dari generasi whitepearl iaitu generasi 1994 form 6 akan mempunyai sistem yang berbeza sikit dari form 6 yang lepas2 …So sama2 lah kita berdoa agar form 6 tahun ini mudah dan best! 


Beza? Beza camna ek? Ok nak tahu korang klik link ini-------------------
Format baru tingkatan 6
Format baru tingkatan 6
Format baru tingkatan 6 (Penting.utama.padat.tepat)
(Hah 3 link whitepearl bagi,harap faham dengan sistem baru tue dan berpuas hati yerr^^)

So sekali lagi whiteparl akan memakai pakaian ini…

Jeng jeng jeng…

tapi  sarung sekolah tue biru akan digantikan dengan hitam, hah baru ler nampak senior kalau sarung warna hitam.wow menarik bukan aksi whitepearl dalam gambar tue ! J…haha korang jangan risau badak tu dah whitepearl jinakkan so tidak(X) merbahaya sama sekali. hehehe

Hem sungguh tidak sabar untuk ke sekolah!

Ok… ok… tau banyak sangat whitepearl berkata2 kan bosan pulak jadinya… tapi ini blog I ok… suka hati I nak cakap banyak ataupun tak :P …haha*jangan marah yerrrr*
Dan maaf hehe mood whitepearl hari nie nak guna font colour yang warna warni so maaf andai mata anda sakit apabila membaca post ini ..hehehe
Assalamualaikum…




Cerita menarik dari saya yang anda terlepas pandang.
~Kisah yang mampu buat air mata menitis~ (Click here)
Ceritera hidpu whitepearl @1 (Click here)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...