Wednesday, March 2, 2016

Be strong !

Currently ,,  ehhh macam x ngam pulak bah ..
ummm .... sedar tidak sedar sya sudah msuk tahun kedua a.k.a semester 3 dalam pengajian sya ... 
lip lap lip lap... pejam celik pejam celik macam baru hari tu sy mula msuk sni .. cepatnya masa berlalu .... and for sure lah umur bukannya makin muda kan ... haha mcm rasa baru hari tu sy masuk tadika bah.. hello 22 .. sapa yg umur 22 tahun kita geng !! ekeke overpulok!  saya bukanlah pandai sangat tapi syukur dapat masuk sini.. Alhamdullillah sem 1 hari tu smooth sja perjalanan.. tapi entah hantu apa yg merasuk sem 2 tiba2 result sya drop abis .. fuhhh ...

Malu tu mmg malu.. nahh tapi sudah mmg apa yg kita dapat begitulah usaha kita kena terimalah ... jgn pernah menyalahkan takdir okyy.... 

gara-gara kejatuhan reputasi yang teramat dan gagal satu sem 3 ni agak mencabar sebab subjek semakin berat utk dipikul..enth berapa kg entah berat dia i pun tak tau lahh hihi ... TETAPI ... macamana berat atau susah saya mesti usaha.

Pointnya penceritaan sya ni d sini bukannya ingin mengaibkan diri sendiri .. TETAPI sebagai manusia biasa yg belajar dari kesilapan adalah dengan baik hatinya ehh betul ka ... umm bukan dengan rasa rendah diri mau kongsi macamana saya bagi motivasi utk diri sendiri supaya tidak terlalu down .. yes some of us may have the courages to face it but sure some dont have the courages.

Firts of all, kita tau lah kan F.A.I.L tu bukan bermakna gagal saja .. kalau tengok dari sudut positif  boleh disimpulkan bahawa F.A.I.L tu bermaksud First Attempt In Learning .

 Bukan semua orang akan dapat kejayaan seperti yang di idam-idamkan. kalau mau berjaya fikir betul-betul kita mau berjaya untuk apa ,untuk siapa... betulkan nawaitu baru boleh mula dengan smooth .. gagal sebelum ni jadikan pengajaran. tanya diri "kenapa sya boleh gagal ah" , "kenapa dia boleh dapat tu,saya xdpat" ... selepas tanya diri jadikan pertanyaan itu sebagai "tunjang penyelesaian. 

satu lagi elakkan perasaan dengki... haaa ni masalah paling susah sekali .. JANGAN.. JANGAN sesekali ada perasaan dengki ... boleh dengki tapi berpada-pada ... jadikan dengki kepada positif jangan negatif.. bila dengki jadikan sebagai penguat kepada motivasi diri. jadikan orang yang di dengki sebagai motivasi untuk berusaha.. 'BERSAING SECARA SIHAT'


Saya doakan kawan-kawan saya dan diri saya semoga tenang dan dapat memperbaiki diri untuk semster ke 3 ni dan dimasa akan datang .. semoga berjaya semua ... Allah Yuftah Alaikum.... 


#goodlucksemua 
#jomberjaya 
#ingatkejayaanduniakhirat 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...